CAPITOLUL 1: Dialogul sexelor. Temerar în gândirea feminină


Cuvant înainte.

„Ironia este cel mai rafinat mod de a prezenta defectele” – WOJCIECH WIERCIOCH


         Această culegere de idei se dorește a fi o introspecție în meandrele gândirii feminine cu scopul de a releva aspectul sau special ăi particular, în simultană conjunctie și disjuncție cu gândirea masculină. Scopul său este de ajuta atât femeile cât si barbații sa înteleagă psihologia feminină, această disciplină pe care majoritatea o consideră o enigmă.

Explorarea temerară s-a efectuat prin ansamblarea într-un puzzle emoțional a exprimărilor absolut autentice ale doamnelor si domnișoarelor facute în spațiul virtual concomitent cu comentariile prietenilor la aceste destainuiri, majoritatea comentariilor  fiind  acceptate,în majoritate, fie prin răspunsul “îmi place”, fie prin distribuirea răspunsului.

Pentru a organiza această culegere de comunicari sub forma unui dialog coherent, schimbul de replici a fost gradat ideatic, pe secvențe de abordare a diferitelor teme  și preocupari psihologice, aceasta fiind necesară datorită diversitații expozeurilor cât și a trecerilor frecvente, uneori de la minut la minut, ora la ora, de la o stare la alta, de la o idee la alta a aceleeași prietene din spațiul virtual.

Astfel, dezbaterea a fost structurată sub forma unui dialog între două personaje:

Ea si El.


Ea – personaj colectiv – reprezentând doamne și domnișoare mature sau în curs de maturizare, cu un nivel de inteligență ridicat, frământate de probleme existențiale și relațioanale, ori militante pentru feminism, postarile acestora fiind caracterizate prin bun simț, eleganță, senzualitate, cordialitate si decență. Am evitat exprimările discriminatorii sau vicioase, provocatoare sau tendențioase.Din motiv de confidențialitate a relațiilor de prietenie din spațiul virtual, cât mai ales din respect, nu am citat nume.


El – personaj colectiv – însumând comentatorii subiacenți cei mai expresivi, decenți, coherenti, cu spirit de contradicție, compasiune și umor, eliminand  toate răspunsurile cu caracter indecent ori discriminatoriu. Prin inserarea răspunsurilor lor se urmărește echilibrarea paradigmei referitoare la ideea în cauză, uneori în mod satiric, alteori spiritual, tocmai  pentru a evienția valoarea, tandrețea, senzualitatea si finețea gândirii feminine, prin contrast.

Dialogul exclude orice tendința de discriminare, negativă ori pozitivă, ci de completare ideatică între cele doua laturi ale spiritului uman, spiritul feminin si cel masculin, existente in grade diferite în orice om, indiferent de sex. Aducem pe aceasta cale un elogiu contribuției spiritului feminin la trezirea spirituală a omenirii, la iluminare.

 

Lucrarea este interzisa celor lipsiți de umor!

 

1: Furtul ideilor unei persoane e plagiat, iar al mai multor persoane, cercetare ştiinţifică. (Cristiana Moraru)….Dar să urmarim discuția!

Femeia …eterna  poveste…

 

Ea:  Bună dimineața dragilor. (Adresare tuturor prietenilor)

El:  Bună să- ți fie inima ! (Bună! 0ri.. Bună dimineața frumoasă doamnă !…etc.)

Ea:  Bem  și  noi o cafeluță?

El:  Acesta este paradoxul : ca să te trezești  trebuie să bei o cafea, dar  ca să faci o cafea trebuie să te trezești.

Ea:  Prima  gură de cafea este amară, ca viața, să te trezești…a doua este dulce, ca dragostea…a treia este misterioasă, ca sărutul…

El:  Ca sărutul care te duce înapoi în pat…duminica chiar este prima tentativă dupa cafea!

Ea:  Tu îmi spui că sunt fata visurilor tale, frumoasă, spirituală, amuzantă, numai ca să te culci cu mine?

El:  Și incredibil de inteligentă!

Ea:  Am o răbdare fantastică…până  mă enervez.

El:  După aceea trebuie să am eu răbdare fantastică!


Ea:  Femeia este ca și berea: dacă o agiți face spume.

El:  Da, dar berea nu te refuză niciodată, nu se supără dacă mai vrei una, te satisface cum trebuie, te bine dispune când e cazul și nu te inervează niciodată.

Ea:  Ce este femeia? Una dintre cele mai placute boacăne ale naturii!

El:  Boacăna s- a produs cand s- a inventat fecundarea . Dacă nu se asocia experimentului și plăcerea , acesta nu reușea. Crezi că paianjenul alegea altfel  sinuciderea?

Ea:  Femeia este a opta notă muzicală. Este viciul perfect. Este cea mai palpabilă enigmă. Dar femeia îndrăgostită rămâne cel mai râvnit condiment al vieților noastre perisabile și cu gust de nisip.

El:  Nu a descifrat- o nimeni pentru că de câte ori s- a descoperit ce vrea ea, aceasta s- a răzgândit.

Ea:  Femeia este o floare iar bărbatul un grădinar. Cel mai bun grădinar va avea cea mai frumoasă floare.

El:  Dar și cea mai ispititoare, dacă n- o păzești, vine altul și ți-o… rupe…

Ea:  Sunt femei ca și apa:  ai nevoie de ele în fiecare zi. Sunt femei  ca și medicamentele:  îți fac bine când ți- e greu.  Sunt femei ca și aerul:  chiar când nu le vezi, sunt mereu cu tine. Sunt femei ca magnetul:  te atrag chiar dacă te opui.

El:  Dar sunt și femei ca boala:  când ție mai bine, vin peste tine. Dar sunt și femei ca praful de piper:  când ți-apar în față ți se taie răsuflarea.


Ea:  În timp ce bărbații se laudă cu aventuri pe care nu le-au făcut niciodată, femeile au aventuri pe care nu le vor pomeni niciodată.

El:  Bărbații păcătuiesc des, femeile păcătuiesc grav.

Ea:  Femeile sunt practic niște îngerași, dar dacă le tai aripile zboară pe matură!.

El:  De aceea femeii ”îngeraș” îi trebuie menajeră  cu matură la curățenie.

Ea:  Nu suntem perfecte și nici nu putem fi, însă putem fi azi mai bune decât ieri și mâine mai întelegătoare decât azi…

El:  Pentru ca poimâine să iasă răutatea la suprafață…

Ea:  Femeile greu de sedus sunt o iluzie și o scuză a celor ce au uitat să seducă.

El:  Aici ai dreptate…dacă ochești bine, nimerești orice păsărică, oricât de sus s- ar așeza în copacul vieții.

Ea:  Femeia trebuie să lase o urmă de mister,o urmă de parfum fin și una de dorință…în fața bărbatului care i-a furat inima.

El:  Și dacă le simte soția lui? Unul poartă și acum cercei pentru că atunci când nevastă- sa i-a găsit în mașină, a pretins că sunt ai lui.


Ea:  O femeie fără curbe este ca o pereche de pantaloni fără buzunare. Nu știi niciodată unde să pui mâinile.

El:  Și e păcat să nu aibă pe ce se zăbovi…alunecă direct jos.

Ea:  Toate visăm la averi, iubiri veșnice și fericire eternă…puține însă, ne și trezim ca să și trăim…

El:  Sau măcar să vedeți  bine cine este omul de lânga voi în pat.

Ea:  Sunt o încrengătură ciudată, știu, de contradicții: amestec furia cu visele… visele cu speranța și dorința de a iubi… dezamagirea cu determinarea… plânsul cu un râs bun, în sinea mea fiind o femeie: mamă, companion, amantă, prietenă, cu toata lumina mea și cu tot întunericul meu.

El:  Prea multe ipostaze pentru o singură karmă. Spiritul tău joacă baba-oarba cu sufletul tău.

Ea:  Femeia este hrana zeilor, pregătită de diavol.

El:  Acum s- a răspândit și rețeta de fast- food, cu livrare la colțul străzii sau pe centură, pentru muritorii de rând.

 

Va continua…

Niculae Sitcai

Absolvent al Liceului Militar Dimitrie Cantemir - Breaza (1965) Absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie - București (1971) Doctor în Medicină (1981) Medic primar ATI (1990) Sef Secție Anestezie-Terapie Intensivă la Specialised Clinics Center - Kuwait (2006)