Pledoaria feministă… de la femei către femei. (continuare)

Ea – Pentru a fi o femeie autentică, eliberează-te de părerile altora despre tine și de așteptările pe care le au ei în ceea ce te privește, exprimă-te cu respect ridicat față de tine însăți și față de cei din jur!

                    El – Certificatul de autenticitate nu este nici pe piept, nici pe dos, este în priviri.

 

Ea – Nu te amăgi și nu te autoiluziona, ai încredere în tine și în puterea ta, respectă-te și prețuiește-te! Și, foarte important, să nu porți măști de dragul unor complezențe sociale!

El – Că la prima intemperie, măștile cad.

 

Ea – (Parafrazând după Tudor Chirilă) După ce îți omori demonii,dacă ai curajul să o faci, e musai să te întorci pe același drum.

El – Dacă nu l-ai rătăcit între speranțe și deșertăciuni.

 

Ea – Femeie! Păstrează-ți tocurile și standardele înalte!

El – Pentru asta trebuie să ai simțul echilibrului! Se educă…greu.

 

Ea – Există bărbați care se pricep bine să-ți atingă trupul. Există bărbați care se pricep bine să-ți atingă sufletul. Există bărbați care se pricep bine la amândouă. Dacă găsești unul din acesta, ține-l bine!

El – Nici nu e greu: mâncare, băutură, sex ,TV.

 

Ea – Femeilor, luați-vă bărbați puternici! Bărbați care știu să lupte pentru fericirea voastră, care știu să vă satisfacă și ziua, și noaptea, care știu să vă scoată din rutina cotidianului. Bărbați care sunt suficient de curajoși încât să vă fure la o cină în oraș și să vă invite, mai apoi, să le rămâneți în viața lor.

El – Dar numai dacă sunteți de nivelul a ce vă doriți.

 

Ea –  Femeie! Te rog să nu renunți la tine! Ești extraordinară, iar sufletul tău știe prea bine ce-și dorește. Să te încrezi nebunește în forțele proprii și să investești toată energia în tine! Știu că n-ai să mă  dezamagești! Am incredere în tine!

El – Și  mai spune : ,,Vino alături de mine în partidul feminist!,,

 

Ea – Trăiește-ți viața în așa fel  încât, atunci când te ridici din pat dimineața ,  diavolul să zică ,,La naiba, s-a trezit!,,

El – Să se teamă și diavolul de tine?

 

Ea – Femeia greșește într-o relație,mimându-se pe sine. Nu mima orgasmul, nu mima fericirea, nu mima indiferența față de unele comportamente care te deranjează profund la el. Căci, până la urmă, îți vei mima propriul destin.

El –  Mimetismul presupune talentul de a fi mim. De aceea mimul nu are nici o mimică pe față pentru că lucrează cu sufletul. Ce spui tu se numește prefăcătorie.

 

Ea –  Și noi, la rândul nostru, pretindem mai mult decât oferim. Bărbatul, acel bărbat din viața ta, pe care pretinzi că-l iubești, il dorești…dar, despre care te gândești undeva într-un colț al sufletului să nu te dezamagească, să nu te lase singură…ei bine, acel bărbat la rândul lui are nevoie de afecțiune, de iubire, întelegere, sprijin.

El – Dacă îi dai fripturică sus, fripturică jos, câinele de lângă măcelărie nu fuge!

 

Ea – Să nu  uiți de dorintele tale! îți pare suficient să calci, speli, să ai grija copilului…da, pare mult și este mult! Dar, dacă uiți să fii femeie, dacă uiți să oferi, nu vei primi la schimb mai mult decât dai. O relație se întreține prin dorință, dar uităm să arătăm că ne dorim!

El – Mai exact dacă uiți să te oferi…goliciunea stimulează…plus o vorbă insinuantă…!

 

Ea – Nu ar trebui niciodată să fie nevoie ca tu să le dovedești celorlaltor femei că el este îndrăgostit de tine! Asta e treaba lui.

El – Doar că nu te poți abține. Cadourile nu le dorești pentru tine, doar ca să le arăți lor.

 

Ea -Femeie, păstrează-ți  intacte  toate izvoarele pasiunii și senzualitații, dar să le ghidezi  prin inteligență, cu nuanțe și fantezie!

El – Și totuși, femeile inteligente se îndrăgostesc la fel ca cele proaste.

 

Ea – În viață, vorbește cu inima, călătorește cu mintea și înțelege cu sufletul!

El – Adică vorbește fără să gândești, călătorește indiferent unde, nu unde te trage sufletul și înțelege ce ai intuit deja.

 

Ea- Doamnelor, e mai bine să avem mai mulți bărbați care să-și scoată pantalonii pentru noi decât unul singur care doar să ni-i dea la călcat.

El – Până când nici vântul nu o să-ți mai ridice fusta.

 

Ea – Vă rog, pe voi, cele care nu ați găsit încă dragostea cea mare, să o așteptați! Cu inima plină de mare iubire, să credeți în ea! Să o așteptați cu răbdare și lumină, pentru că ea există!

El – Există, dar pentru puțini, pentru cei aleși, nu știu de către cine! Așteptarea și răbdarea nu garantează nimic. Nefericirea este că așa cum vine, așa trece, ca o furtună. E problema ta cum aranjezi consecințele și cum faci să reții din ultima ei suflare măcar o boare să-ți răcorească visele…tot restul vieții.

 

Ea – Amintește-ți femeie mereu, dacă ai nevoie de o mână de ajutor, aceasta este la capătul brațului tău.

El – Asta o știu bărbații cel mai bine…dar și femeile , chiar dacă nu recunosc niciodată.

 

Ea – Dă-le oamenilor timp! Dă-le spațiu! Lasă-i să cutreiere, sa adulmece, să cereteze. Cine este făcut pentru tine te va găsi.

El – După miros…chimia e chimie! Lasă-l să se creadă vânător…până vine ca vânatul în bătaia puștii.

 

Ea – Fii inteligentă și deschide-ți ochii minții! De la cei care te atacă, te urăsc, te iubesc, sau te vorbesc de rău, primești energie! De la cei care te ignoră,nu primești nimic!

El – Asta-i vampirism energetic!

 

Ea – Ceea ce inima ta cere, dă-i. Pofta sufletului este ceea ce trupul ar trebui să învețe pe dinafară, ca pe o poezie…

El – Repetiția este mama învățăturii…deci trupul trebuie să facă repetiții dese și variate.

 

Ea – Se spune că atunci când iubești pe cineva trebuie să-i dai drumul…Întrebarea e …de la ce etaj?

El – Ești malițoasă! Dacă nu-ți lași iubitul la bere cu băieții…o să se ducă la șampanie cu fetele.

 

Ea – Femei, nu căutați să vedeți cine vă merită și cine nu, meritați exact bărbatul pe care îl aveți lângă voi  acum.

El – Pentru că l-ați acceptat după chipul și asemănarea voastră.

 

Ea – Dacă ai dat de unul care pretinde că el nu se masturbează, fugi de  el cât mai repede!

El – Ei o fac …pentru gloria iubitelor lor!

 

Ea – Dacă  vine acasă de la chef și sforăie, trebuie să treci peste asta!

El – Iar dacă ai vre-un alt gând, pune-l în aplicare înainte de a adormi!

 

Ea – Dacă ai dat de unul care pretinde că nu plânge și că lacrima-i o rușine, leapădă-l!

El – Ba unii chiar și leșină la vederea unui ac și lăcrimează la un film indian.

 

Ea – Dacă îți dă telefonul să citești tu prima noul mesaj primit, atunci ia-l de bărbat!

El – Oricum asta nu se va mai repeta după cununie.

 

Ea  – Acceptă ce este de acceptat, renunță acolo unde e de renunțat, așteaptă ceea ce este de așteptat, ascultă ce este de ascultat, ignoră ce nu e de reținut și mai ales învață ceea ce te reprezintă.

El – Pretinde locul pe care-l meriți dacă știi că-l meriți, luptă-te pentru ce vrei să ai și nu cere ce poți obține, uită de orgolii sau prejudecăți dar nu uita de morală și nu judeca sau măsura pe nimeni cu altă măsură decât cea cu care te măsori pe tine insuți.

 

Ea – Sufletul nu cunoaște situații de viață fără ieșire. Dacă dragostea te cheamă, urmeaz-o chiar dacă drumurile ei sunt grele și abrupte! Nu-ți fie teamă, undeva este o culme a fericirii.

El – Raiul pe pământ este o alegere pe care trebuie s-o faci, nu un loc pe care trebuie să-l găsești.

 

Ea – Lăsați-vă purtate de emoții, dar aveți îndeajuns de multă disciplină a controlului de sine când le urmați. Oricât de puternice ar fi ele, afișați-vă calmul, pentru că acesta însemnă putere.

El – Nimeni să nu știe ce fierbe-n gândul tău.

 

Ea – Nu te vinde ieftin, să nu te cumpere toți amatorii de chilipiruri, dar nici nu te supraevalua, ca să nu rămâi mostră pe raft.

El – Degeaba ești atentă la valoarea conținutului, dacă neglijezi ambalajul și reclama, sufletul comerțului. E important ce spun alții despre tine , dar mai important ce nu spun. Toate reclamele acoperă viciile ascunse, nu te rușina să le ai. Toate reclamele trebuie să seducă, deci asta-i calea. Evită partea cu “dacă nu te satisface, după o lună o poți returna” sau „ dacă găsești una mai ieftină, îți dăm dublul diferenței”. Oricum, anunță-te cu mult timp înainte să apari, ca să stârnești curiozitatea și evită sezonul de reduceri , cum ar fi cele de sărbători.

 

Ea – Dacă nu îndrăznești,toate iubirile sunt imposibile!

El –  Cine atacă des, curajos și insistent câștigă lupta. Dar dacă ea știe să pareze cu  tenacitate și răbdare, câștigă războiul.

 

Ea –  Fii caldă! Nu permite lumii să te facă rece și distantă. Nu lăsa durerea să te facă să urăști. Nu lăsa răutatea pe care ai suportat-o să-ți fure dulceața.

El – Și mai ales nu lăsa gura să-ți preceadă gândurile.

 

Ea – Bărbatul care ți se potrivește va vedea mereu la tine ceea ce tu nici nu știai cât valorează.

El  –  Nimeni nu știe despre sine ce crede că știe celălalt.Dacă-ți place ce crede că vede, o să te transformi de dragul lui în ce nu credeai că vei deveni.

 

Ea – Femeie, tu ești manifestarea întregului univers așa cum valul este manifestarea întregului ocean.

El – Căruia un navigator experimentat îi poate face față, unul prost se îneacă la mal.

 

Ea – (citând din Andreea Văduva) Femeie, pune-ţi sufletul în palmele muncite, nu în cele catifelate. Cele muncite ştiu să mângâie, cele catifelate ştiu să lovească. Femeie, păstrează lângă tine un domn.Nu un bărbat. Bărbaţi sunt mulţi pe lumea asta….Domnii sunt rari, sunt simpli. Şi îi întâlneşti cu greu.De ce?

El – Pentru că te atrag oamenii complicaţi, pentru care cavalerismul se rezumă la un buchet de flori. Mai au valoare florile, cadourile, ieşirile, dacă după ce ţi le oferă, te fac să te simţi atât de „ieftin”…lăsându-te într-un colţ?

 

Ea – Nu-ți dori să crezi în cineva! Dorește-ți să ai certitudinea obiectivă a unui om, dincolo de dorințele și speranțele tale! Observă un om la început. Nu investi sentimente decât după ce ai observat congruența între gândurile,cuvintele și acțiunile sale.

El – Dacă ai ajuns la congruență…pe când meandrele concretului …impenetrabilitatea inefabilului…șamd.?

 

Ea – Încetează să-ți mai accesezi vechile dureri, răni, amintiri… Încetează ca de fiecare dată când pășești în tine, să aduci și trecutul… Înțelege că astfel îți umpli sufletul cu noroi.. Înțelege că nu așa îți vindeci durerile…ci,dimpotrivă…le adâncești….

EL – Eroare de tastatură…de fapt vroiai să spui “escape”în loc de “access”.

 

Ea – Să nu trăiești cu o persoană doar pentru bani, copii sau din milă. Banii se duc, copii cresc iar mila se transformă în ură…

El – Iar până atunci, ți-ai pierdut tinerețea, prestanța, atractivitatea…orizontul.

 

Ea – Tot ce ți-a fost destinat, va găsi calea să ajungă la tine. Puterea ta este răbdarea.

El – Cine știe când…pănă atunci fericește-mă pe mine.

 

Ea – Asculta-ți  inima, este singura voce care-ți  vorbește despre tine însăți, singurul sfătuitor care cunoaște adevărul adevărat.

El – Ca și cum ar exista un adevăr neadevărat! Ce te faci când vocea inimii este bruiată intens de vocea ovarelor? Și ele știu un adevăr la fel de propiu și de personal.

 

Ea – Nu face o conversație prețioasă cu un barbat ieftin. Pierzi  timpul aiurea!

El – Oricum ar fi un fel de monolog. Poate totuși îți place să te auzi singură…de antrenament.

 

Ea – Vă rog să vă mențineți într-o stare de iubire! Se poate, când logica recucerește câțiva neuroni, emoțiile devin o alegere.

El – Asta dacă sunteți în stare.

 

Ea – Înconjoară-te de excelență și nu de mediocritatea celor care încearcă să te atragă în cercul lor de inadaptați la viață!

El – Dimpotrivă, mediocritatea este adaptată vieții, excelențele nu se pot adapta și vor s-o schimbe.

 

Niculae Sitcai

Absolvent al Liceului Militar Dimitrie Cantemir - Breaza (1965) Absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie - București (1971) Doctor în Medicină (1981) Medic primar ATI (1990) Sef Secție Anestezie-Terapie Intensivă la Specialised Clinics Center - Kuwait (2006)