Căsătoria și rostul ei.

„Nu mi-e frică de terorism,

               am fost căsătorit doi ani!”Sam Kinison

Ea – Căsătoria nu ne face nici mai buni și nici mai răi, ci intensifică la bine sau la rău cea ce se găsește deja în noi.

El – De aceea căsătoria este singurul joc de noroc binecuvântat de biserică!

 

Ea – Persoanele imature care se îndrăgostesc, își distrug reciproc liberate, căsătorindu-se. Împreună, construiesc…un soi de închisoare…

El –  …din care evadează la primul prilej…fără să fi învățat nimic.

 

Ea – Ca un bărbat şi o femeie să fie împreună, e pentru că sunt făcuți unul pentru celălalt, pentru că sunt, unul pentru altul cum ploaia e pentru mare. Cea care se întoarce mereu pentru a cădea în cealaltă, hrănindu-se unul pe celalalt, o astfel de plenitudine, vine din armonie numai o dată în viață…

El – Sau pentru cei mai mulți, niciodată.

 

Ea  – Un soț este un bărbat care te susține în toate problemele pe care nu le-ai fi avut dacă nu te-ai fi măritat.

El – Iar el a rezolvat problema în stil modern: fă tu totul, că de rest mă ocup eu!

 

Ea – Îndrăgosteala , pasiunea carnală, hormonii deșănțati există înainte de căsătorie. După, nu mai subzistă. Între o femelă şi un mascul pot exista alte sentimente şi responsabilități. Respect , grijă , afecțiune , asigurare , responsabilitate…

El – O să mă iubeşti dacă o să-ți fie bine. Dacă nu , o să cauți pe altul. E normal. Ai gusturi foarte simple, totdeauna te mulțumești cu ce este mai bun!

 

Ea – Nu adulterul  ne desparte,  ci obsesia fidelitații.

El – Culmea fidelității este să fii la a treia nevastă și să ai aceeași amantă.

 

Ea – A te mărita cu un bărbat divorţat este o datorie ecologică. Într-o lume în care sunt mai multe femei decât bărbaţi, bărbaţii trebuiesc neapărat folosiţi de mai multe ori…

El – Ca un proces de reciclare. Dar nu-i căuta pe internet. Pe internet este ca și la Costinesti: toți bărbații sunt necăsătoriți!

 

Ea – O luăm de la capăt pentru că, din fericire, există persoane care ne plătesc facturile sufletului și ne repornesc.

El – Femeia este lumina spre care tinzi, căsnicia este plata la lumină.

 

Ea – Când Dumnezeu a creat cãsãtoria, i-a promis femeii, cã va gãsi un bãrbat ideal, în orice   colț al pãmântului…Azi încă îl mai caută…

El – De aceea, Dumnezeu a fãcut Pãmântul… rotund.

 

Ea – Ține ochii bine deschiși înainte de căsătorie și pe jumătate închiși după.

El – De ce? Cu ochii jumătate deschiși filezi mai bine, exprimi neîncrederea față de răspunsurile primite și îndoiala dacă merită sau nu iertare chiar dacă n-a făcut nimic.

 

Ea – In căznicie, dragostea e ca o supă, primele linguri sunt fierbinți și riști să te frigi, ultimele linguri sunt pre reci și ești deja sătul.

El – Iar supa reîncălzită se taie.

 

Ea – O fi posibil ca prostia să fie motivul divorțului, dar de cele mai multe ori, este
motivul căsătoriei, pentru că prima cauză a divorțului este căsătoria.

El – Pentru că ei se îndrãgostesc de felul tãu de a fi, apoi te pãrãsesc..pentru cã nu te-au putut schimba.

 

Ea – Femeia greșește într-o relație,uitând să fie femeia care l-a fermecat la început. Asumă-ți efortul de a te menține și de a face toate upgradurile necesare, pentru a-i incita imaginația și interesul! Fii feminină, aromată, necicălitoare. Necicălitoare. Necicălitoare.

El – Și cât de cât aranjată. Bărbatul este stimulat vizual, indiferent cât timp a trecut, conform principiului – ochii văd,inima cere! Și atent la amănunte! Un bătrânel, așteptat acasă de băbuța lui goală, o întrebă ce ce nu este îmbrăcată și ea îi spune că este…în costumul Evei, la care omul reacționează firesc: trebuia și tu să-l calci…parcă-i din hârtie creponată!

 

Ea -(citând din Alice Năstase )  Căsătoria este, tot mai adesea, un fel eficient de-a ne minți că ne-am găsit iubirea. Avem impresia că, dacă așezăm în forme legalizate o iubire de rând, îi vom da măreție și-o vom înnobila. Și vom da un rost destinului nostru erizant.

El – Și ține minte, când nu are bani, bărbatul dorește să se căsătorească, iar atunci când are bani, dorește să divorțeze.

 

Ea – Îmi pare rău de toți anii în care am făcut compromisuri. Aș fi vrut să fi avut răbdare. Dar pentru că nu mai pot schimba nimic, îi rog, pe cei care pot, să nu-și frângă aripile în vieți mințite. Să aștepte zborul cel mai înalt. Pentru că dragostea vine cu adevărat doar la cei care au puterea s-o aștepte.

El – Compromisul pornește de la promisiuni reciproce promiscue.

 

Ea – Acum sunt convinsă că aceia care nu se potrivesc unul cu celălalt de la bun început nu vor reuși să dreagă defectele pe care le rabdă, sau nu le mai rabdă partenerului lor. Acum știu și că, atunci când stai agățat de o relație păguboasă, îți irosești toate șansele să îți găsești adevăratul suflet-pereche.

El – Pentru asta este mai bună o periadă de probă prin consens decât un dezastru oficial fără sens.

 

Ea – (citând din Alice Năstase ) Trăim într-o lume în care iubirile se risipesc ca fumul. În care ne îndrăgostim de teama de a nu rămâne singuri sau pentru că ne e inima atât de pustie și de arsă de dor, încât ne mințim că am găsit dragostea, acolo unde, de fapt, am întâlnit doar un om la fel de singur ca și noi. Un alt suflet dispus să se mintă și el.

El – Singurătățile nu se cumulează, nici nu se anulează, se intersectează dizolvându-se în esența singurătății în doi: căsnicia.

 

Ea – Dependența  de o alta persoană nu este rezultatul unui contract, a asumării unei funcții, a apratenenței la o clasă socială… este consecința diminuarii demnitații. Ea estre rezultatul tulburarii minții de către temeri  imaginare…

El – Dar nici independența într-o relație nu este un drept ,,a priori,, ci unul câstigat prin devoțiune.

 

Ea – Câteodată, nu iubirea este cea care nu ne lasă să renunțam la un om…ci orgoliul! Orgoliul că l-am pierdut …poate pentru că ne-am schimbat, nu mai suntem la fel de bune, de  atractive…

El – Si…Aoleu, ce-o să spună lumea!?!

 

Ea –În căsnicie, ține minte!  Înainte să presupui…verifică, înainte să judeci…întelege, înainte să  vorbești…gândește!

El – Înainte să fi femeie…fii prieten! Vorba negândită este otravă curată.

 

Ea – Un bărbat prost își face soția geloasă  cu alte femei. Un bărbat destept face geloase alte femei cu soția lui.

El – Nu confunda gelozia cu invidia. Culmea fidelitații: la a treia nevastă să ai aceeași amantă…și aceata să fie geloasă pe soțiile tale.

 

Ea – Seara, cel mai frumos sentiment este să știi că poți să oferi persoanei dragi o vorbă și o îmbrățișare caldă, parcă de atâta oboseală și dorința de iubire. Să îi liniștești sufletul și să îi dai un ultim  zâmbet al zilei.

El – Tu dai…ea știe să primească?

 

Ea – Bărbații căsătoriți se apucă, după 2-3 ani de căsnicie, de un sport care să-i calmeze, să-i facă să uite de îndatoririle conjugale stresante… Unii fac sticlism, alții halbere, mulți optează pentru coniac-canoe, dar aproape toți fac în paralel și bitchiclism…

El – Iar cei leneși urmăresc la bar exercițiile feminine la bară.

 

Ea – Burlacii știu mai multe despre femei decât bărbații căsătoriți; în caz contrar, ar fi și ei căsătoriți.

El – Nu am înțeles ce este fericirea decât în momentul în care m-am căsătorit. Dar atunci era deja prea târziu.

 

Ea – Sfatul meu este să te căsătorești. Dacă vei avea o nevastă bună, vei fi fericit; dacă nu, vei deveni filosof.

El – Toate femeile sunt bune: bune de nimic sau bune la ceva.

 

Ea – Cred că bărbații care au cercel în ureche sunt mai bine pregătiți pentru căsătorie. Au suferit și au cumpărat bijuterii.

El – Și știu deja că verighetele sunt cele mai mici catușe din lume…

 

Ea – Cel mai dificil lucru nu este să găsești un soț bun, ci un soț potrivit ție.

El – Da, pentru mai multe motive:

  1. Dacă este deosebit de arătos – are creerul gol.
  2. Dacă este remarcabil – este prea distant.
  3. Dacă este bogat – nu-ți acordă suficient respect.
  4. Dacă este muncitor – nu are destul timp de tine.
  5. Dacă este serios – fosta soție îl sună mereu.
  6. Dacă este umil – este prea sărac.
  7. Dacă este responsabil – îi lipsește romantismul.
  8. Dacă este învățat – crede că are întotdeauna dreptate.
  9. Dacă este neșcolit – se va supăra mereu dacă-l corectezi.

Dacă este deștept – te va minți tot timpul.

Niculae Sitcai

Absolvent al Liceului Militar Dimitrie Cantemir - Breaza (1965) Absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie - București (1971) Doctor în Medicină (1981) Medic primar ATI (1990) Sef Secție Anestezie-Terapie Intensivă la Specialised Clinics Center - Kuwait (2006)